A Majdnem Átaludt Éjszaka

2013.04.16. 13:54

Az 1.sz. tesztalany éjfélkor felébredt és semmiféle seggrázás és hátsimogatás ellenére nem volt hajlandó visszaaludni laboratóriumi körülmények között (= a kiságyában). Ezért a 2.sz. tesztalany magához vette őt és kivonult vele a nappaliba, hogy ne zavarják a 3.sz. tesztalanyt az alvásban. Így végül bizonyos idő múlva a 2-esnek sikerült elaltatnia az 1-est a mellkasára fektetve, eközben ő is elaludt, bármennyire is képtelen testhelyzetet vett fel a fotelben ülve/feküdve. Ez azonban azt eredményezte, hogy 3:48-kor nyakfájásra ébredt. Ekkor úgy döntött, nem csempészi vissza az 1-est a kiságyába, mivel úgyis mindjárt fel fog ébredni enni. Majd ezzel az elhatározással visszaaludt. De a várakozások ellenére az 1-es nem ébredt fel enni, így a 2-es 5 óra körül újra nyak- és hátfájásra ébredt. Ekkor úgy határozott, mégiscsak visszaviszi az 1-est (aki szemmel láthatólag mélyen aludt a karjaiban) a kiságyába, majd ő is kényelmesebb pozícióban folytatja az alvást a 3-as mellett. Erre természetesen az 1-es is felébredt, így a kísérlet kudarcba fulladt, és soha nem tudjuk meg, hogy átaludta volna-e az éjszakát, ha laboratóriumi körülmények között alszik el. Sőt, így mindegyik tesztalany egész éjszakás alvása meghiúsult, mivel a 3-as is felébredt, mikor az 1-es hangjelzéssel adta tudtára a 2-esnek, hogy nem kíván tovább aludni a kiságyban, inkább éhes.

Egy szerencsétlen véletlen folytán az étkezés után megfájdult az 1-es hasa, így továbbra sem tudott a 2-es megnyugtató közelsége nélkül aludni, ezért végül ismét a nappaliban kötöttek ki, ezúttal a kanapén, hogy elkerüljék a hátfájást a 2-esnél. Szerencsére némi hangoskodás után távozott a hasfájást okozó anyag (ez megér egy másik kísérletet - kijön-e a kaki ha kiabálunk vele), így az 1-es elaludt és ezúttal gond nélkül sikerült visszahelyezni a kiságyba.

A kísérlet tehát összességében kudarccal végződött, bár azt megállapíthatjuk, hogy az 1.sz. tesztalany alvással töltött óráinak száma a tejes éjszaka átalvásához konvergál (*). Adott esetben a tesztet természetesen laboratóriumi körülmények között megismételjük. Az azonban nem tisztázott kérdés (a 2-es és 3-as tesztalany véleménye is megoszlik) hogy hogyan kell jól altatni (avagy hagyjuk-e sírni a gyereket), így egyelőre a kísérletet félbehagyjuk a megfelelő módszer kidolgozásának idejére.

(*) A szerző itt szeretne köszönetet mondani a húgának, amiért hozzájárult a szókincsének szakirányú bővítéséhez.

süti beállítások módosítása